Hej!

5. januarja sva z Andrejem prvič stopila v dansko šolo Himmelev Gymnasium. Šola ima le eno nadstropje in je razdeljena na več enot (rumena, zelena, rdeča, vijolična in siva), ki predstavljajo listje drevesa. Osrednji del - deblo pa je namenjem skupnih prostorom (knjižnica, jedilnica ...).
Prvi dve uri smo imeli na urniku angleščino. Ta je potekala precej drugače kot pri nas, predvsem bolj sproščeno. Brali smo besedila in se o njih kasneje pogovarjali. Med uro ni bilo ne duha ne sluha o slovnici, kot je pri nas. V navadi je, da učenci profesorja kličejo po imenu in da med poukom dvigujejo roke. Raznorazne naloge pa pogosto rešujejo v skupinah in se o posameznih problemih pogovarjajo. Med poukom je popolnoma normalno, če učilnico zapustiš brez, da bi karkoli povedal, kam greš in da imaš pred sabo na klopi računalnik. Sledilo je srečanje z Leifom (koordinator izmenjav na gimnaziji na Danskem). Pogovorili smo se o urniku, malici, wi-fi-ju ... z Andrejem pa sva se tudi slikala z lipo, posejano pred gimnazijo (simbol medsebojnega prijateljstva).

Ob 12-ih je sledila malica, dokaj pozno, saj smo navajeni na malico v Škofji Loki. Kuharica Bonna je pripravila okusen obrok - krompirjevo juho.
Po končani šoli sva se s Cecilie odpravili domov. Najprej na avtobus do železniške postaje, nato z vlakom do Borupa in od tam s kolesom proti domu. Čeprav je v tem letnem času precej mrzlo in te pogosto prepiha do kosti, to ne predstavlja nobene ovire za kolesarjenje.

Znameniti bonboni









Na šoli se približno enkrat na mesec med poukom vsi zberejo v jedilnici in ravnatelj predstavi, kateri projekti se bodo dogajali na šoli v prihajajočih tednih (in teh ni malo). Tako bo na primer naslednji teden dobrodelni tek, prvenstvo v FIFI in kviz (ugotoviti morajo koliko bonbonov se nahaja v veliki stekleni posodi). Razredi med seboj tekmujejo v zbiranju denarja. Tisti, ki zbere največjo težo denarja, zmaga in je deležen večerje, ki mu jo posrežeta ravnatelj in njegov pomočnik (napravljena sta v natakarja).
Enkrat na mesec pripravijo Fredagsbar - nekakšno druženje po šoli. Popolnoma normalno je, da se tam streže alkohol, čeprav se dogodek odvija v prostorih šole. Nekajkrat na leto pa organizirajo tudi zabavo - Himmelevfest, prav tako v šoli.

Hej hej!
Nika