Novo leto sva preživela pri Chrisovi mami. S partnerjem živi v mestu Friderikssund, ki leži v 20 kilometrov severno od Roskilda. V prostornem apartmaju sem dobil veliko sobo s televizijo nad posteljo. Luksuz. Na zabavo je bilo povabljenih okoli 8 prijateljev, vsi naj bi potrdili, da bodo prišli, na koncu pa se je pojavil samo eden. To se mi je zdelo zelo nesramno, saj je bila hrana in pijača kupljena za več ljudi. S tem sem se nekako sprijaznil in si rekel, da se imamo lahko še vseeno fino. Vse se je začelo okoli pete ure. Najprej moram povedati, da so na Danskem veliko bolj materialistični kot pri nas. Veliko dajo na to, kar imajo. Nakupovanje raznih butasto smešnih stvari je nuja. Nekako vse spominja na prizore družinskih zabav iz tipičnih "hollywoodskih" filmov. Novega leta ni brez okraševanja mize in dnevne sobe. Okraševali smo z raznimi bombicami, iz katerih (ko potegneš vrvico) poletijo konfeti in raznobarvni trakci. Navajeni so tudi nositi kape, ki morajo biti butaste in zabavne. Sledila je večerja, ki jo je Chrisova mama izjemno dobro pripravila. Za predjed smo jedli črn kaviar z lososom, rdeč kaviar na nekakšnih kruhkih in ocvrte rakce z omako. Slastno. Sledila je francoska štruca, v kateri je bila mlada govedina, ovita s pečeno slanino. Nemogoče je bilo prenehati jesti. Večerja ne bi bila popolnoma brez rafalov konfetov, med katerimi so se skrivale tudi danske šale. Večina šal je bila butasta in nesmiselna, pa smo se še vseeno smejali. Baje so sloni zelo zabavne živali. Zaradi pomanjkanja družbe smo si ogledali film in se šli Človek ne jezi se. Sliši se izredno dolgočasno, ampak je bilo zabavno. Pri njih se Človek ne jezi se imenuje Ludo in pravila so rahlo drugačna. V bistvu nobeden ni vedel, kakšna so zares pravila, zato je bilo vse skupaj smešno. Bližalo se je novo leto. Za večino ljudi vključno z mano čas novih priložnosti in izkušenj.  Ura je odbila polnoč, sledilo je veliko objemanja in šampanjca. Noben začetek novega leta pa ni popoln brez ognejemeta, zato smo naslednje pol ure v zrak streljali rakete in občudovali svetlobne učinke. Vse to me je spomnilo na zgodnje otroštvo, ko sva vse to počela z očetom. Noč se je odvila ob pogovoru in končala okoli tretje ure, ko smo kar popadali v posteljo. Ni bil nek žur, ampak tudi brez tega lahko uživaš, še posebej če novo leto preživljaš malo drugače.

Naslednje dva dneva sem preživel pri mami. Počitek je bil nujen. Užival sem v izjemni hitrosti interneta, gledal filme in razne posnetke. Nič produktivnega. Pa kaj, saj sem na Danskem, kajne? No, ko bi vsaj lahko to rekel. Še vedno moram pisati vse teste za šolo v Sloveniji, da me ne bodo počakali v kaotičnem aprilu in maju, ko že tako ali tako primanjkuje volje za učenje in spanca. Ob tem pa še obiskujem šolo na Danskem. Pretirano lenarjenje zato ni opcija, čeprav trenutno ravno to počnem. Sicer se je sedaj že začela šola. O vsem tem pa v naslednjem blogu, nočem pisati predolgih spisov, saj verjamem, da marsikdo hitro izgubi voljo do branja. Poskušal bom objavljati vsak drugi dan, dokler bo kaj novega.:)

Slike:


Moja super soba. Udobno in prijetno ali kot bi danci rekli : "hygge". Je pa očitno, da je prej v njej živela punca. No, nad peresi na luči se ne morem pritoževati. Khm. 






Miza po okraševanju. Šare je povsod dovolj :)


Navdušenje nad "okraski" je očitno. ;)


 Predjed, ki je bila neverjetno dobra. Naslednji dan sem izvedel, da je nekaj lososa in kaviarja ostalo. Ni ga bilo več dolgo na mizi. 



   
Srečno novo leto, Andrej